Rabarberrulle med Pumpafrömaräng och Mascarponegrädde

Rabarberrulle web-1.jpg
 
 

Jag älskar att göra omständiga recept men ibland finns inte tiden till, då tycker jag att det är himla smidigt med rulltårta som går snabbt och enkelt. Pyntar man den lite extra så blir det ändå himla festligt. Den här rullisen är en riktig sommardröm och dessutom glutenfri. Marängen är gjord på pumpafrökärnor så den är faktiskt nötfri också. Har man inte pumpafrökärnor så kan man byta ut dem mot riven kokos eller hackade nötter om man vill det. Tårtan är fylld med mascarponegrädde och rabarberkompott, syrligt och inte för mäktigt (är ju inget vispgrädde-fan som ni vet). Även fyllningen går att variera, gör kompotten på något annat än rabarber eller varför inte bara hackade jordgubbar marinerade i lime. Man kan komma på hur många olika kombinationer som helst och det är precis därför jag älskar tårtor i rullformat! Kanske blir det en rulltårta med rabarber och jordgubbar till midsommar?!

Förresten, som pricken över i:et så garnerade jag tårtan med lite inkokta rabarber, det är alltid lite gott med något som bryter av i konsistensen och dessa är så härligt fräscha. Tillvägagångssättet för att göra inkokta rabarber hittar ni under mitt recept på rabarbertarte här.

Receptet är för en hel plåtlängd tårta, dvs dubbelt så lång som på bilderna. Jag har delat den på mitten för jag tycker att formatet blir lite snyggare med en kortare och dessutom blir den väldigt svårfotad som en lång korv. Vill ni bara göra en halv så halvera bara receptet och spritsa marängen längs halva plåtens längd.

I min mascarponegrädde har jag gelatin. det är på grund av att den får en stabilare konsistens och man riskerar inte att övervispa den lika lätt. Jag är en expert på att övervispa grädde och det är väl en av anledningarna till varför jag inte är ett fan. Det jag tänkte säga är att om man har lite bråttom så går den absolut att göra utan gelatin. I så fall är det bara att blanda grädde, mascarpone och socker och sedan vispa till lagom konsistens. Byt dessutom ut strösockret mot florsocker så du slipper sockerkristaller i grädden.

 
 
Rabarberrulle web-2.jpg
 
 

ingredienser

Mascarponegrädde

2/3 gelatinblad

250 g vispgrädde (2,5 dl)

250 g mascarpone (1 pkt)

25 g strösocker (ca 2 msk)

ca 1/2-1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver/vaniljstång)

Rabarberkompott

200 g rabarber (2-3 stjälkar)

30 g socker (2 msk)

2 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver/vaniljstång)

2 msk vatten

1 tsk potatismjöl + lite vatten

pumpafrömarängbotten

150 g + 20 g pumpafrökärnor

200 g äggvitor (ca 5 st)

250 g strösocker (ca 2 3/4 dl)

50 g maizena (knappt 1 dl)

en skvätt citron

gör såhär

Mascarponegrädde

Mascarponegrädden kräver lite förberedelse då smeten ska sätta sig i kylen, detta tar ca 4 timmar eller så kan man göra den dagen innan. Man kan även hoppa över gelatinbladet och bara blanda grädde och mascarpone och vispa fluffigt. Gelatinet gör dock att krämen blir mycket mer stabil och hållbar vilket gör att tårtan klarar sig i kylen dekorerad och klar i ett par dagar minst, smidigt tycker jag.

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten, minst 5 minuter. Häll upp 1 dl av grädden i en kastrull tillsammans med socker och vaniljsocker. Värm blandningen tills sockret smält, sätt gärna på ett lock och låt stå några minuter så vaniljsmaken kommer fram ordentligt. Lägg i urkramat gelatin och blanda tills det löst sig. Placera resten av grädden och mascarponen i en skål och blanda ihop med den varma vätskan tills du har en jämn smet, använd gärna en stavmixer men håll mixerhuvudet under ytan. Plasta smeten direkt mot ytan och ställ i kylen att stelna tills montering.

Rabarberkompott

Skala eventuellt rabarbern om den är för grov och dela i centimeterstora bitar. Lägg i en kastrull med 2 msk vatten, socker och vaniljsocker. Koka tills rabarbern är mjuk och faller isär, ca 10 minuter. Ta av kompotten från värmen och blanda i potatismjölet utspätt med lite vatten. Ställ tillbaka på värmen under konstant omrörning. När du ser första bubblan så ta av kastrullen från värmen. Lägg kompotten i en skål och plasta direkt mot ytan, ställ att svalna. Kompotten kan du med fördel göra dagen innan, gör gärna lite extra för det är riktigt mumsigt att ha på frukostmackan eller gröten.

Pumpafrömarängbotten

Rosta 150 g av pumpafröna lätt i en stekpanna på medelvärme, lägg på ett fat att svalna. Hacka fröna ganska grovt, jag brukar köra dem snabbt i en matberedare. Sätt ugnen på 175 grader. Häll äggvitor i en ren bunke med en skvätt citronsaft. Mät upp sockret. Börja vispa äggvitorna och ca 1/3 av sockret på medelhastighet i en köksassistent. Fortsätt vispa och tillsätt lite socker åt gången i omgångar, när det blivit lite skummig konsistens kan du öka hastigheten på vispen. Vispa tills du fått en maräng som bildar styva toppar. Blanda maizenan med de hackade fröna och vänd sedan ner i marängen, fyll i en spritspåse med rund tyll (ca 14 mm) eller klipp ett lagom stort hål i tyllen.

Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Spritsa diagonala strängar över plåten, alternativt längs med långsidan på plåten, detta gör rullen lättare att rulla ihop utan att spricka (tänk er som en bit wellpapp - den går superlätt att rulla åt ena hållet men inte det motsatta). Spritsa tills plåten är helt fylld. Hacka de orostade fröna och strö över marängen. Grädda i ugnen ca 20 minuter, men passa dig lite så att fröna inte bränns.

Ta ut plåten ur ugnen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå marängen och använd en till plåt för att vända bottnen uppochner. Sedan kan du lossa bakplåtspappret som bottnen gräddades på. Låt bottnen svalna helt.

Montering

Vispa upp mascarponegrädden precis innan montering, den sätter sig nämligen något efter ett tag så man vill arbeta med den nyvispad. Bre ut ett tunt lager av mascarponegrädde på bottnen, du ska ha över till dekoration också. Jag är alltid superoptimistisk och använder för mycket grädde så att rullen blir på tok för tjock (precis det som hände i detta fallet och jag snålade på kompotten också, typiskt). Bre ut ett lager kompott på grädden men spara gärna lite till garnering. Nu ska vi rulla ihop rullen längs med långsidan. Här gäller det att vara lite försiktig så att rullen inte spricker, ta hjälp av bakplåtspappret under för att rulla. Lägg rullen så att skarven hamnar neråt. Skär av bägge ändarna (och ät upp direkt) och dela längden i två om du vill ha två mindre rullar. Dekorera med mascarponegrädde på toppen och gärna lite extra kompott. Har du gjort inkokta rabarber så lägg på dessa sist, gärna tillsammans med några fina blad eller blommor. Låt stå i kylen tills servering. Rulltårtan håller sig fint i kylen några dagar och som alltid med tårtor så är den godast dagen efter.

 
 
Rabarberrulle web-4.jpg
 
Rabarberrulle web-3.jpg